svg
Close

By admin 3 новембра, 2017 In Internet Marketing

Alternative za PayPal

Skrill

Skrill je posle Pay Pala, verujem, jedan od najpoznatijih globalnih servisa za plaćanje. Koriste ga mnoge kompanije pa i veliki Skype. Nekada su bili jako loši, jer su isplaćivali samo na devizni račun (za korisnike iz Srbije, bilo privatne bilo biznis), i nikada nisi mogao da planiraš troškove. Jednom smo na 14eur dobili 12eur (2eur troškovi), a sledećeg smo dobili 6eur. Tad smo prestali da ih koristimo jer su bili potpuno nepouzdani. Sada su se promenili. I to dosta. Uradili su redizajn sajta, promenili uslove i zaokružili cenovnu politiku. Tako, sad  ne postoji provizija za uplatu na skrill račun dokle god je račun aktivan (ima prometa po njemu). Ako taj novac, potom, želite da povučete možete to (isto kao na PayPalu) uraditi na Visa karticu ili na devizni račun. Povlačenje na Visa karticu se naplaćuje 3,95eur fiksno, a na devizni račun je 5,50eur fiksno. Naravno tu je i provizija za konverziju valuta u iznosu od 3,99%.

2Checkout

2Checkout je relativno dobar globalni servis za plaćanja i naplatu. Nema mesečno održavanje, i ima mogućnost integracije ostalih servisa za plaćanje. Znači, preko njih možete primati Visa, Master, American Express, PayPal, Diners, JCB. A novac koji ste primili takvim putem možete povući u Srbiju preko deviznog transfera ili na svoj Payoneer nalog. Provizije im nisu male ni malo i iznose 3,95% + 0,45$ po transakciji. Plus na to treba dodati proviziju za više tržišta (cross-border) koja iznosi 1,5%.

2Checkout je dobar ako želite da objedinite plaćanja i da klijentima ponudite gotovo sve načine plaćanja koje postoje. I lako se implementira u vaš shopping sistem na sajtu.

Payoneer

Payoneer je jedan od najpoznatijih servisa za plaćanje i naplatu ali među frilenserima, naročito dizajnerima. U celom svetu. Nije prilagođen za bisnise u smislu vršenja naplate za svoje usluge. On je više namenjen pojedncima (frilenserima) koji posluju sa drugim privatnim licima ili firmama. I onda taj frilenser jednostavno, jednim klikom pošalje zahtev za plaćanje toj firmi ili fizičkom licu koje potom plaćanje izvrši karticom preko Payoneer sajta, a frilenser dobije novac na svoju karticu.

Dakle, ovo važi samo ako ste pojednac. Ne firma. Za firme se ovo ne odnosi. Kada napravite nalog dobićete vašu ličnu Payoneer MasterCard karticu na kućnu adresu (i Srbija podržana) koju kasnije koristite za podizanje vašeg novca sa Payoneer računa. Provizije su nešto niže u odnosu na prethodno opisane servise. Tako, održavanje računa je 0,00eur, za podizanje novca sa bankomata u okviru Amerike je 1,15%, za podizanje na bankomatu van Amerike (u Srbiji na primer) je 3,15$, a provera stanja na bankomatu je 1$. Nemojte proveravati stanje na bankomatu. Imate android i iphone aplikaciju za proveru svog računa, a možete i preko sajta. Navedene provizije su zvanične, za direktnu Payoneer karticu. Ali dešava se da određeni korisnici imaju visoke provizije, drugačije od navedenih. Skoro sam bio na Payoneer konferenciji u Crown plazi gde su se dva korisnika iz Srbije žalila kako imaju visoke provizije, a pritom potpuno različite. Payoneer trenutno radi na unapređenju svog sistema, tako da će se sve to dovesti u red, kad tad. Dobili su čak i 180 miliona eur investicija.

Postoji i ogroman hack za uvek pouzdane i tačne provizije. Lako! Prijavite se na Air BnB servis. Sada lepo uzmete i stavite neki stan na izdavanje. Nebitno je da li ga imate ili ne. Stavite bilo kakvu sliku, listirajte ga a onda popunite način isplate. Možete birati devizni transfer ili Payoneer karticu. Vi naravno izaberete Payoneer i dobićete tu karticu na kućnu adresu koju ćete posle vezati za svoj Payoneer nalog.

Stripe

Stripe – jer veliki je hajp ???? Slično prethodnim servisima sa izuzetkom da pored standardnih oblika naplate možete primati čak BitCoin i Apple pay. Koliko sam saznao Srbija nije prepoznata pa se novac ne može povlačiti ovde.

Ovaj servis vam omogućava i da firmu u inostranstavu, tačnije Americi i odande poslujete, preko svoje usluge Stripe Atlas. Ne znam gotovo ništa o ovom servisu niti mi je previše zanimljiv. Da sam hteo da otvorim firmu u inostranastvu, to bih uradio u Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj ili Irskoj. Za 5 minuta, preko neta. I ne možete standardno povlačiti novac u Srbiju.

Zaključak

Ja lično preferiram PayPal. Barem kada je naplata u pitanju. Najpoznatiji je, vole ga inostrani klijenti, svi su čuli za njega. U kombinaciji sa domaćim procesorima poput EMS i Unicredit banka, pokrivate celu planetu, i devize i dinare, sve. Ali, određeni biznisi se razlikuju pa će možda hteti da koriste 2Checkout. Frilenseri će uvek radije koristiti Payoneer. Važno je da znate šta hoćete i izaberete ono što je najbolje za vas u datom trenutku.

Leave a reply