svg
Close

By admin 15 фебруара, 2016 In Internet Marketing, Izrada sajta

Google Analytics – odlična besplatna statistika posećenosti web sajta

U zadnje vreme klijenti sa kojima radimo web sajtove često postavljaju pitanja vezana uz povratne informacije sa tih sajtova. Zanima ih koliko posetioca je videlo njihov sajt u određenom vremenskom roku, da li su bili na određenom delu sajta, da li su se pretplatili na mailing listu, iz kojih su zemalja stigli, koliko su se dugo zadržali na stranici i još štošta. Jedno od češćih je svakako „po kojoj ključnoj reči su me našli?“. Google Analytics nudi odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja, pročitajte celi članak pa zaključite da li Vam je potreban i ne zaboravite, BESPLATAN je.

Google Analytics – statistika na dlanu

Postoje dve osnovne tehnologije prikupljanja podataka o posetiocima vaših web sajtova. Analiza log zapisa sa servera (AwStats) i javascript tagovanje (Google analytics). Svakako da se isplati koristiti obe tehnologije, ali ovde bi se osvrnuo na Google Analytics koji je trenutno vodeći besplatni softver za prikupljanje podataka, tj. statistiku poseta web stranica. Ako vas zanima i treća solucija, svakako moramo spomenuti još par odličnih statističkih alata, npr. Mint ili Piwik, ali o njima nekom drugom prilikom.

Google Analytics Interfejs

Google Analytics odlikuje intuitivan interfejs tipičan za Googlove proizvode. Jednostavno, nenametljivo i pregledno. Module je moguće pomerati tako da su Vam bitne informacije uvek pri ruci. Moguće je na vizuelno prikazanoj vremenskoj traci odabrati period za koji vas zanimaju informacije/statistika ukoliko ste kao mi, vizuelan tip.

Informacije o posetiocima

Koliko ste posetioca imali, koliko jedinstvenih (unique), koliko je stranica pregledano ukupno i prosečno, koliko vremena se posetioci zadržavaju na sajtu ili nekom delu, koliko je novih posetioca našlo vaš sajt i po kojim ključnim rečima?

Iz kojih su zemalja, koju rezoluciju ekrana imaju, na kojem operativnom sistemu, koji jezik koriste, i da li su Firefox ili IE fan. I još ponešto.

Odakle su te sve posete?

Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, tu je Google analytics. Da li je posetioc ukucao npr. prvi na google ili je do vas stigao preko pretraživača kao Google, Yahoo ili preko nekog portala, stranice ili bloga? Koje ključne reči je neko ukucao na pretraživaču kada je naišao na Vašu stranicu?

Jedan od svakako interesantnih mogućnosti je povezivanje s AdWords nalogom, naravno, ukoliko ga imate.

Sadržaj – najbitniji deo Vaše stranice

Koliko god se svi mi koji radimo web dizajn trudili, prava vrednost Vaše web stranice je Vaš kvalitetan sadržaj! Naravno da on mora isto tako kvalitetno biti i prikazan krajnjem korisniku, zato je sadržaj osnova. Bolji sadržaj = više poseta, a Google Analytics pruža mnogo informacija vezanih uz Vaš sadržaj.

Koje stranice su najposećenije i koliko vremena posetioci provode na njima. Koliko ljudi je otišlo sa iste stranice na koju su došli? Taj podatak može značiti da im informacija koju su dobili možda nije bila bitna, ili naravno da su dobili što su hteli i otišli 🙂

Sa koje se stranice najčešće odlazi, na koju se najčešće dolazi?
Kojim putem je došao do informacije na Vašim stranicama?

Integracija sa Website optimizerom koji je još jedan od izvrsnih alata iz Google radionice, jedna od vrlo korisnih funkcionalnosti, a omogućava da na svojim stranicama testirate različite layoute, grafike, tekstove i slično, takozvani split testing. Ali i to je izvan tema ovog članka.

Goals – postavljanje ciljeva

Ostvarivanje ciljeva je mera uspešnosti vaše web stranice. Cilj je neka stranica koju posetioc poseti nakon što napravi neku radnju, kupovinu proizvoda, registraciju na newsletter ili kad skine neku datoteku.

Primer: cilj je da se posetioc upiše na vašu mailing listu kako bi mu mogli slati obaveštenja o novim ponudama u Vašoj turističkoj agenciji. Kada se to desi, statistika kaže „jedan više“.

Sve u svemu, Google Analytics je alat koji definitivno morate isprobati, besplatan i koristan. Mi ga koristimo svakodnevno, uveliko nam olakšava naš deo posla i pruža nam uvid u mnoge detalje koji se na web stranicama uvek mogu napraviti bolje.

Šta je to brojač poseta?

Brojač poseta (često se naziva još i brojač posećenosti, statistika posećenosti sajta) prikuplja određene podatke sa vašeg web sajta, omogućuje vam da analizirate te podatke i pretvorite ih u znanje o tome šta trebate promeniti, šta poboljšati, gde intervenisati.

To je web program koji radi u pozadini vašeg sajta i potpuno je nevidljiv za posetioce (tako treba i biti).

Nužan je ako želite znati da li vam se investicija u web stranice isplatila

Brojač poseta je web program koji vam pomaže da povećate uspešnost vašeg marketinga i unapredite web poslovanje. Bez brojača poseta tapkate u mraku i verujete na reč drugima.

Zašto Google Analytics? Šta fali brojačima koji idu besplatno uz hosting?

Google Analytics, uz to što je takođe besplatan, preporučujemo zato:

  • Ne troši resurse vašeg web hostinga: Webalizer, Awstats i ostali brojači troše puno prostora na hard disku koji ste zakupili, pa vam se može desiti da morate doplatiti za više prostora ili izbrisati starije statistike. Google Analytics smešta svoje podatke na Googleovom serveru.
  • Pregledan je i jednostavan za korišćenje: koristimo ga i sami, prestali smo koristiti sve ostale brojače poput Webalizera jer Google Analytics daje najviše korisnih izveštaja.
  • Ima stotinak različitih izveštaja, gotovo sigurno više od brojača koji dobijate besplatno sa web hostingom.
  • Pamti i prikazuje podatke od prvog dana praćenja, a ne samo unazad godinu dana, kao neki brojači.
  • Integriše se sa Google AdWords programom i daje vam izveštaje o uspešnosti vašeg oglasa i ključnih reči koje koristite na Google AdWords, kakve vam ni sam AdWords ne može dati.
  • Upoređuje statistike za dva vremenska perioda. Tako ćete moći uočiti razlike i delovati na temelju tih podataka.
  • Neuporedivo je lepši od ostalih programa koje smo imali prilike koristiti kroz godine.

Šta uključuje CDS-ova usluga instalacije Google Analyticsa?

  • otvaranje Vašeg korisničkog računa s kojim ćete se prijavljivati (logovati) u brojač poseta na sajtu
  • postavljanje nevidljivog kôda za praćenje na sve stranice vašeg sajta

VAŽNO: brojač poseta sam po sebi nije vidljiv na vašem sajtu niti vašoj statistici mogu pristupati neovlašćene osobe. Statistika je privatna i zaštićena, samo za vas, onako kako i treba biti.

Leave a reply