svg
Close

By admin 15 фебруара, 2016 In Internet Marketing

Internet oglašavanje u Srbiji

Funkcionše li online oglašavanje u Srbiji? Koji su trendovi? Isplati li se ulagati u online oglašavanje? Kako uporediti online oglašavanje i klasične promotivne kanale? AdWords ili klasični zakup prostora?

Ovo su najčešča pitanja koja se postavljaju na ovim prostorima, a ovde ću ukratko odgovoriti na njih.

Funkcioniše li online oglašavanje u Srbiji?

Definitivno. Široko je rašireno uverenje da ne funkcioniše zato što zaista nije bilo isplativo za većinu koja se pokušavala oglašavati online. Ali, problem nije u samom online oglašavanju, nego u loše zamišljenim i još gore realizovanim kampanjama.

Osnovni problem koji i firme i agencije imaju je da razmišljaju o push oglašavanju. Radi se o pristupu koji je najjasniji u TV reklamama. Usred filma ili serije ide set reklama. Svi gledaju iste reklame, zanimala ih tematika ili ne. Ne znam koliko sam reklama za uloške u životu pogledao, ali sigurno se radi o hiljadama. A sigurno nikada neću, kao muškarac, trebati uloške.

Internet omogućuje obrnuti pristup, pull oglašavanje. Oglasi su tematski vezani uz sadržaj, kada se, na primer, radi o oglasima na web stranicama, a još uže vezani kada se radi o oglasima na pretraživačima. Šansa da ja ikada vidim oglas za uloške je vrlo mali i sigurno je rezultat neoptimizovanae kampanje.

Drugi veliki problem je taj da stranice na koje oglasi vode nisu optimizovane za dolaske sa oglasa. To rezultuje višom cenom i lošijom pozicijom oglasa.

Treći veliki problem je taj da se online kampanje mogu i moraju stalno pratiti i usavršavati. Jer reklama za TV je snimljena i jedina opcija koju tada imate je birati broj i termine prikazivanja. U online kampanjama, pogotovo onima vezanih za pretraživače, sve se može menjati. Sasvim je prirodno napisati deset, dvadeset različitih oglasa, videti koji od njih su najbolji i za njih napraviti još nekoliko sličnih varijanti.

Uz navedeno postoji još čitav niz razloga zašto za većinu online oglašavanje ne funkcioniše. Upravo to je glavna prednost za one koji znaju. Vrlo je lako ostvariti daleko nižu cenu oglasa, veće stope konverzija uz, ponekad, više cene usluga i proizvoda.

Samo treba znati.

Koji su trendovi?

Dobro pitanje. Najveći rast internet oglašavanja je posle Rusije (55,5%) zabeležen u Srbiji (46%). Dakle, sve se veći procenat prodaje, direktno ili indirektno, ostvari preko weba, a dobar deo zahvaljujući oglašavanju. Kada je reč o vrstama online oglašavanja: najveći rast zabeležio je search (17,9%), a značajno je porastao i display potpomognut novim formatima uključujući video i mobilno oglašavanje. Tržište mobilnog oglašavanja u 2012. procenjeno je na 150.000 evra, što predstavlja rast od 200% u odnosu na 2011. godinu, a sva stručna predviđanja idu u prilog nastavku rasta ovog segmenta digitalnog tržišta.

Isplati li se ulagati u online oglašavanje?

Zavisi čime se bavite, na koji način funkcionišete, jeste li spremni menjati neke stvari ili ne. Ali, uvek možete zatražiti stručnu procenu za konkretan slučaj. Stojimo Vam na raspolaganju.

Kako uporediti online oglašavanje i klasične promotivne kanale?

Teško. Doduše, način prodaje oglasnog prostora na velikim portalima u Srbiji je vrlo uporedivo sa klasičnim kanalima. Ali to govori više o njima nego o online oglašavanju. U stvarnosti postoji niz područja gde je očigledno da se online oglašavanje više isplati. Ukoliko ste mali, brzi, agilni, ili jednostavno dovoljno savremeni, online oglašavanje nema alternative u većini slučajeva. Ali, ponekad je TV ili radio reklama bolji izbor.

AdWords ili klasični zakup prostora?

Još jedno pitanje na koje nema jasnog odgovora. Sve češće je AdWords optimalno rešenje, ali još uvek mislim da je klasični zakup prostora u Srbiji bolja opcija za banere. Ali, Google vrlo agresivno ulaže u promociju svojih oglašivačkih alata i samo je pitanje vremena kada će potpuno prevladati.

Zaključak

Mnogi, uključujući i CDS će vam brzo i lako dati načelne odgovore za svaki pojedini slučaj. Ne verujte onima koji pričaju o kompleksnim analizama jer svi koji se ovim bavimo, znamo proceniti šta je sigurno isplativo, šta nije, a šta je na ivici.

Leave a reply