svg
Close

By admin 8 маја, 2017 In Internet Marketing, SEO

Mali preduzetnici, internet oglašavanje i SEO optimizacija

Statistike su neumoljive, situacija sa internet oglašavanjem i poboljšanjem poslovanja putem internet marketinga kod malih preduzetnika je u svetu, a posebno kod nas na veoma niskim granama.
Činjenice da oglašavanje na internetu nije uzelo veći zamah od očekivanog u razvijenim zemljama zapada, govori o tome da većina malih preduzetnika više veruje starim “isprobanim” metodama oglašavanja, poput štampanja flajera, oglašavanja u novinama i na lokalnim medijima poput radija i televizije.

Zašto se mali preduzetnici čvrsto drže starih načina oglašavanja, a internet marketing kao najmoćnije oružje oglašavanja izbegavaju, a i sami pribegavaju traženju tuđih oglasa baš putem interneta?

Flajere koje nađu zakačene  na brisačima svojih automobila bacaju u smeće, a da ih nisu pogledali, novinske oglase će primetiti jedino ako su jako veliki ili se tiču njihove delatnosti, a o televizijskim reklamama da i ne govorimo, njih svi zaobilaze u širokom luku, prvenstveno zbog dugotrajnosti istih i igranja sa inteligencijom gledaoca, radijske reklame nešto bolje prolaze, ali i tu treba vešto skrojiti reklamu da bi imala efekta, na žalost radio je medij bez slike, a i konkurentnost zavisi o ciljanoj publici koja se prvenstveno određuje po muzičkim standardima određene radio stanice.

Izgleda da je glavni problem oglašavanja na internetu upravo nepoverenje sa loše odrađenim poslom oglašavanja, koje u pravilu počinje sa samom prezentacijom svoje delatnosti na internetu, a to je web sajt koji ne zadovoljava standarde u web dizajnu i on page optimizaciji, pa sve do lošeg izbora mesta na kojima će oglasi biti vidljivi i prezentovati vašu delatnost i sam web sajt na kojoj nudite svoje usluge.

Internet oglašavanjem svi bi hteli ekspresne rezultate u poboljšanju poslovanja, a rezultati se naravno ne postižu preko noći, već je potrebno kontinualno oglašavanje na svim poljima internet marketinga, od stalne prisutnosti na društvenim mrežama, plaćenim oglasima pa do onoga što je zasigurno najbolji izbor, SEO optimizacija i Pay Per Click.

U razgovoru sa ljudima u Srbiji i uopšte na Balkanu primetiti ćete da izraz SEO ili SEO optimizacija njima ništa ne znači, od 100% upitanih što je to SEO optimizacija možda će vam 3% upitanih odgovoriti da znaju što je SEO, a od tih 3%, 1,5% će pod time podrazumevati uređenje title taga i meta description teksta, onaj deo koji se tiče off page optimizacije im je naravno potpuna nepoznanica, nepoznanica koja im može doneti najbrže i najtrajnije rezultate u rezultatima pretraživanja na pretraživačima.

Zanimljivo je da mali preduzetnici i ne samo oni u većini slučajeva tačno pretražuju putem pretraživača koristeći najbitnije ključne reči i fraze, a još je zanimljivije da to nemaju implementirano u svojim vlastitim web sajtovima, ono što iz toga možemo zaključiti je da jednostavno nisu upoznati sa činjenicom što trebaju napraviti sa svojim web sajtom da bi postali vidljiviji u rezultatima pretraživanja.

Određeni pomaci se ipak primećuju  i statistike ipak iz godine u godinu sve više idu u korist oglašavanja putem interneta.

Kada se sve skupi dolazi se do zaključka da je potrebno pronaći adekvatne osobe za vođenje oglašavanja na internetu, jer kako kaže stara poslovica, “svaki posao ima svog majstora”, što na kraju krajeva ne znači da i sami mali preduzetnici ne trebaju poduzeti određene korake koji su svima dostupni da bi poboljšali svoje poslovanje, naročito putem društvenih mreža i stvaranjem kvalitetnog sadržaja na svojim web stranicama!

Zato na osnovu preporuka ili adekvatnog dogovora pokušajte pronaći one koji će vam najbolje odraditi posao i istinski poboljšati poslovanje putem interneta.

Leave a reply