svg
Close

By admin 15 фебруара, 2016 In Email marketing

Newsletter

Newsletter (u praksi se koristi engleski naziv) je periodična publikacija koja se šalje pretplatnicima, danas uglavnom putem e-maila. Ovo je uvodni članak u ovu opširnu temu.

Ciljevi

Cilj newslettera je redovno obaveštavanje postojećih i potencijalnih kupaca o novitetima u ponudi i zanimljivostima iz struke. Time se jača brand (brand awareness), povećava lojalnost i u krajnjoj crti, prodaja.

e-Newsletter

Premda ima i drugih oblika, ovaj se članak bavi isključivo newsletterima koji se šalju e-mailom. Tehnički se radi o emailu koji se šalje automatski. Korisnici se u pravilu sami pretplaćuju, a mora postojati i jednostavan način odjave (inače e-mail spada u kategoriju spama).

Kao primer newslettera u ovome članku biće korišćen naš newsletter jer se radi o tipičnom primeru.

Prijava na newsletter

Najčešća prijava je putem obrasca na web sajtu. Mnogi newsletteri zahtevaju da posetioc unese pregršt informacija, ali dovoljan podatak je e-mail adresa, kao u sledećem obrascu. (Možete se odmah prijaviti, čime će ostatak članka postati dodatno razumljiviji.)

Odjava

Odjava sa newslettera mora biti jednostavna, a najčešće se radi pomoću linka na dnu. Savetuje se da se ne koriste imperativi, a dobar trik je i korišćenje reči „prekinuti“ jer psihološki deluje da to čitataoc ne učini.

Statistika newslettera

Postoji pet osnovnih pokazatelja uspešnosti newslettera, preporučujem merenje svih pet:

  • stopa pretplate
  • stopa otvaranja e-maila
  • stopa dolazaka sa newslettera na web sajt (ili drugi cilj poput Facebook stranice)
  • stopa konverzije kod dolazaka putem newslettera
  • stopa odjave

Ovde će biti samo ukratko opisani navedeni pokazatelji, a detaljnije će tema biti razrađena u nekom kasnijem članku.

Stopa pretplate

Stopa pretplate je odnos prijava i dolazaka na web sajt koja sadrži obrazac za prijavu. U principu se ovaj podatak meri postavljanjem cilja u Google Analyticsu.

Stopa otvaranja e-maila

Od navedenih pokazatelja, ovu stopu je najteže tačno meriti jer zahteva prikazivanje eksternih sadržaja u e-mailu. Sa obzirom da znatan deo pretplatnika to ne čini, u praksi se samo može meriti relativno poboljšanje (ili pogoršanje).

Za povećanje ove stope treba pametno koristiti subject u e-mailu. Tekst mora biti zanimljiv, a ne preporučuje se upotreba uvek istog teksta (naziva newslettera), greška koja je izrazito česta.

Stopa dolazaka

Odgovarajućim proširenjem linka na newsletteru te prilagođenjem Google Analyticsa je moguće vrlo tačno meriti apsolutni broj dolazaka sa newslettera. S obzirom da znamo broj adresa na koje je newsletter poslat, možemo odrediti i stopu konverzije.

Ključno je da tekstovi u newsletteru navode na klik, a tekst linka bi trebao sadržavati naziv/temu stranice na koju vodi, a ne generički „otvori“ ili „više“. Takođe, stopa dolazaka putem newslettera sa mobilnih telefona je u pravilu znatno viša preko newslettera nego putem drugih kanala.

Stopa konverzije

Cilj newslettera je da posetioc napravi neku novu konverziju, bilo da se radi o online kupovini ili uspostavi kontakta. Posebnu pažmku treba obratiti na stope koverzije za nove posetioce i za već postojeće, kao i stopu koverzije za desktope, tablete i mobilne uređaje.

Stopa odjave

Stopa odjave je stopa onih koji su se odjavili nakon što su primili newsletter. Treba obratiti pažnju na nove/stare posetioce i uređaje jer se time lakše locira problem. Takođe, čest je slučaj da se odjavljuju oni koji nisu ciljna skupina, što nije problem ako smo sigurni da je tako.

Vreme slanja

Ovde moramo razlikovati dve stvari, periodičnost slanja i dan slanja. Uglavnom se pokazuje da nedeljni newsletteri najbolje funkcionišu u većini slučajeva, a najbolje vreme slanja za poslovni newsletter je oko podneva u utorak, sredu ili četvrtak. Naravno, ako se radi o globalnom newsletteru, onda je teško pogoditi pravi trenutak, ali ako se radi o lokalnom newsletteru (npr. kada je većina pretplatnika iz jedne vremenske zone), onda je tako.

Razlog zbog kojeg se newsletter ne šalje u ostale dane je taj da svaki dan ima neki manjak, vikend je za odmor, ponedeljak je redovno preopterećen, a petak je preleraksiran. Naravno, ako se bavite vikend aktivnostima, onda je petak pravi dan. I slično.

Većina ljudi ujutro „počisti“ inbox na brzinu i stopa otvaranja newslettera u tom periodu je znatno niža. Slično se događa i nakon pauze za ručak. E-mail primljen u kasnijim prepodnevnim satima ima najvišu stepen otvaranja.

Sadržaj neslettera

Sadržaj newslettera ne sme biti predugačak, a opet treba sadržavati najmanje tri različita linka na stranice, što znači tri relativno samostalna teksta.

Arhiva

Arhiva newslettera je korisna iz više razloga, a najviše iz dva. Prvo, radi se o jedinstvenom sadržaju koji povećava vrednost sajta u očima Googlea i drugih pretraživača. Drugo, novi pretplatnici će moći videti starije objave.