svg
Close

By admin 8 маја, 2017 In Socijalne mreže

Oglašavanje na Facebooku i šta možemo očekivati

Kad počnete razmišljati o oglašavanju na Facebooku, potrebno je dobro isplanirati neke osnovne stavke kako bi kampanje ispunile željene ciljeve koje klasično boostanje objava neće realizovati. Prvi je korak precizno definisanje ciljne grupe kojoj se želite obratiti, a u tome pomažu Facebook-ovi alati za kreiranje oglasa koji pružaju mogućnost detaljne razrade ciljnih grupa po dobu, polu, interesima, lokaciji i ponašanju. Nakon toga, potrebno je osigurati adekvatan budžet kako bi oglašavane poruke obuhvatile željeni broj ljudi. Ipak, pre svega, najvažnije je odrediti cilj oglasne kampanje.

Ciljevi su jednostavni, a rezultati kampanje prema kojima se vrednuje uspešnost oglašavanja lako merljivi. Kako bi oglašivačima olakšao upravljanje kampanjama, Facebook je u svom alatu za kreiranje oglasa Power Editor odredio 14 različitih ciljeva koje možete postići oglasima. U nastavku ćemo pobliže objasniti svaku od dostupnih mogućnosti.

1. Clicks to Website

Oglasi Clicks to website koriste se za generisanje posećenosti web sajta. Taj tip oglasa upotrebljava se ako imate internetsko odredište na kojem se nalaze sadržaji za koje želite da dođu do ciljne grupe. Jedan od razloga za aktivaciju tih oglasa može biti i branding, odnosno stvaranje i podizanje svesti o vašem proizvodu ili usluzi među željenom publikom. Privlačenjem korisnika na svoj web sajt naučićete više o njihovim navikama, interesima i željama, a osim što će vam to koristiti za razvoj i usmeravanje vlastite ponude, Facebook će vam pomoći i da pronađete nove korisnike sa sličnim interesima kojima ćete moći prikazati svoje oglase.

2. Page Post Engagement

Oglasi Page Post Engagements takođe se najčešće koriste pri izgradnji imidža i brenda, ali i za podizanje angažmana na fan stranicama. Cilj oglasa je prikazivanje objava fan stranica Facebooka tačno određenim grupama korisnika kako bi oni na njima kreirali određenu aktivnost (lajkovali ili podelili sadržaj, kliknuli na post, komentisali poruku…). Tim oglasom povećava se doseg objava kao i aktivnost fanova na fan stranici, ali i šalje marketinška poruka tačno određenim skupinama korisnika Facebooka koji još nisu upoznati sa pojedinim proizvodima i uslugama.

3. Page Likes

Oglasi Page Likes koriste se za izgradnju Facebook zajednice, odnosno povećanje broja fanova. Njima se, osim izgradnje brenda, postiže i to da tačno određeni korisnici postanu fanovi stranice kako bi im nakon toga svakodnevno objavama mogli prenositi svoje poruke. Na primer, želite li privući pažnju žena iz Srbije koje su pokazale interes za biljkama, možete.

4. Event Response

Oglasi Event Response idealni su za stranice na Facebooku koje redovno kreiraju Facebook evente, a oglas omogućuje da event vide i na njega se odazovu svi zainteresirani korisnici koji jesu ili nisu članovi vaše zajednice fanova i svi oni izvan vašega kruga prijatelja na Facebooku.

5. Video Views

Facebook video postaje sve važniji segment u digitalnom marketingu. Njime se može brzo i kreativno poslati poruku ciljnoj grupi i zainteresovati je za proizvode i usluge. Video Views oglasom omogućuje se prikaz videa što je moguće većem broju ljudi.

6. Offer Claims

Ako često kreirate kratkoročna akcijska sniženja i ponude za svoje proizvode, Offer Claims je oglas za vas. Njime možete precizno definisati količinu proizvoda koje želite ponuditi na akciji, dok će korisnici moći preuzeti poseban kod putem kojega će ostvariti akcijsku cenu za određeni proizvod. Na primer, za promociju novog turističkog aranžmana možete kreirati posebnu ponudu za korisnike Facebooka koju oni samo na toj platformi mogu realizovati.

7. Lead Generation

Koristite li newsletter ili neki drugi oblik komunikacije za koji korisnici trebaju popuniti obrazac sa ličnim podacima, preporučuje se oglas Lead Generation. Svima koji Facebooku pristupaju putem mobilnih uređaja on pomaže da jednostavno popune formu željenim podacima (poput imena i email adrese), a koje su već dali Facebooku.

8. Local Awareness

Želite li da se Facebook oglas prikazuje ljudima na lokaciji u blizini vaše firme, prvi izbor trebao bi vam biti Local Awareness oglas pa će već danas sve vaše bliže i dalje komšije znati za vaš novi mali lokalni biznis.

9. Product Catalog Sales

Za sve vlasnike web shopova sa širokim asortimanom proizvoda tu je dinamični oglas Product Catalog Sales koji prikazuje sve proizvode iz web shopa zavisno o korisniku, njegovim interesima i proizvodima koje je prethodno, na tom internetskom odredištu, pregledavao.

10. Website Conversions

Oglasi Website Conversions koriste se kada želite da korisnik na vašem sajtu napravi tačno željenu radnju poput registracije na newsletter, popunjavanje kontakt-forme, kupovine proizvoda i slično. Oglas precizno prati koliko je željenih akcija ostvareno, a vi imate detaljan pregled utrošenog budžeta za svaku od njih. Dodatak tome je mogućnost prikaza vaših oglasa ljudima sličnima onima koji su odradili tu tačno određenu akciju na vašem web sajtu.

11. Mobile App Installs

Ako vaša firma poseduje mobilnu aplikaciju, putem oglasa Mobile App Installs moguće je pronaći nove korisnike koji će tu aplikaciju preuzeti na svoj smartphone. Na primer, kreirali ste aplikaciju za događaj koji organizujete pa je možete oglašavati fanovima svoje stranice i korisnicima koji su na Facebooku pokazali interes za vašim i sličnim događanjima (na određenoj lokaciji).

12. Mobile App Engagement

Kao što korisnike Facebooka možete pozvati da skinu vašu mobilnu aplikaciju, oglasom Mobile App Engagement možete i povećati aktivnost postojećih korisnika aplikacije. Aplikacija sa informacijama o avionskim letovima i mogućnošću kupovine avio-karata može oglašavati posebne avio karte određenim korisnicima.

13. Desktop App Installs

Slično kao i za mobilne aplikacije, namena oglasa Desktop App Installs je u tome da ljudi koji su njihovi potencijalni korisnici preuzimaju desktop aplikacije.

14. Desktop App Engagement

I naravno, oglasom Desktop App Engagement možete povećati aktivnost postojećih korisnika vaše desktop aplikacije.

Za kraj, važno je napomenuti kako jednim oglasom možete odabrati samo jedan od navedenih ciljeva pa je pre svake kampanje potrebno jasno odrediti šta želite postići, ili angažovati stručnjake u oglašavanju na Facebooku koji će vam pomoći pri kreiranju i vođenju vaše strategije oglašavanja na Facebooku i ostvarivanju poslovnih ciljeva vaše firme.