svg
Close

By admin 11 октобра, 2016 In SEO

Prvi na Google: Kako?

Biti prvi na Google cilj je kako malih preduzetnika i privatnika tako i velikih kompanija i korporacija sa milionskim budžetima za oglašavanje i marketing. Računica je vrlo jednostavna: što je bolja pozicija na Google-u, to će veći broj korisnika posetiti vaš sajt i kupiti proizvode ili usluge. Ili ukratko: bolja pozicija na Google-u = veća zarada. Kad tome pridodamo činjenicu da online kupovina raste silovitom brzinom u svim zemljama sveta, a pogotovo u onima s razvijenom IT infrastrukturom, među koje spada i Srbija, ne čudi što se svi trude zauzeti što bolje mesto u rezultatima pretraživanja Google-a. Kao što je nekad bilo važno da li se fizička lokacija vaše prodavnice ili kancelarije nalazi blizu centra grada, ima li slobodnih parking mesta, kolika je udaljenost od drugih sličnih prodavnica itd., danas sve više postaje važno jeste li na prvom, drugom, trećem… ili petnaestom mestu Google pretrage.

Kako biti prvi na Google?

Kada bi postojao jednostavan odgovor na ovo pitanje, onda bi verovatno svi bili na prvoj stranici Google-a ???? Google algoritam za pretraživanje uzima u obzir nekoliko stotina faktora, a koji se tiču sadržaja, slika, izgleda, brzine, starosti, domena… vašeg web-sajta. U skladu sa tim faktorima Google vašem sajtu dodeljuje određeno mesto, koje može biti ispred ili iza vaše konkurencije.

Zlatno pravilo boljeg pozicioniranja na Google pretragama je imati kvalitetan sadržaj. Web sajtovi koji imaju kvalitetan sadržaj koji se redovno obnavlja (tj. dodaje novi) sa vremenom na prirodan način dobijaju linkove koji vode na njih. Posetioci o njima govore, komentarišu ih, i tako stalno privlače nove posetioce i korisnike.

Pisanje sadržaja

Ako možete unajmiti kvalitetnog pisca sadržaja (članaka, tekstova, postova, vesti…) koji dobro poznaje SEO pravila i kojem ćete dati da vam redovno piše i dodaje nove sadržaje, verovatno ćete u roku od par meseci skočiti za najmanje nekoliko mesta u Google pretrazi. Za kvalitetan sadržaj postoje dva osnova uslova: a) osoba je pismena, dobro poznaje maternji, tj. srpski jezik, pravopisna i gramatička pravila i ume dobro pisati; b) osoba prati i poznaje SEO pravila i zna koristiti specijalni SEO dodatak tipa Yoast SEO. Iznenadili biste kad biste znali da u celoj zemlji postoji jako mali broj ljudi koji poseduju ove dve navedene sposobnosti.

Korisni i kvalitetni SEO članci

Kvalitetni članci su oni koji jasno i temeljno obrađuju određenu temu, donose čitaocima nove spoznaje i nisu dosadni. Pisani su na način da implementiraju osnovna i napredna SEO pravila, ali isto tako da ne budu dosadni u ponavljanjima ključnih riječi jer članci koji odbijaju posjetitelje odnosno čitatelje utječu na visoku stopu napuštanja web stranice (bounce rate) što ima jako negativan utjecaj na poziciju u Google pretraživanju.

Takođe, nikad i ni pod kojim uslovima nemojte kopirati tuđe tekstove i članke i stavljati na svoj sajt, jer Google to vidi kao duplicate content pa će vam dodeliti visoku penalizaciju. Ako želite, možete prevoditi sa engleskog jezika neke kvalitetne materijale i članke, ali tada trebate navesti izvor sa kojega je materijal preuzet/preveden.

Planiranje ključnih reči i fraza

Ključne reči su jako važne za vašu poziciju na Google-u jer o njima zapravo zavisi hoće li vas korisnici naći ili ne. Npr. ako se bavite prodajom novih automobila u Kragujevcu, onda vam neće puno pomoći ako na Googleu dobro kotirate za ključnu reč “prodaja polovnih auta Niš”. SEO stručnjaci i SEO pisci mogu vam optimizovati web sajt na način da ima visoku poziciju za one ključne reči ili fraze koje odgovaraju vašim interesima.

Način na koji možete trenutno skočiti na Google pretrazi je da zakupite Google AdWords komercijalnu kampanju oglašavanja i da platite za vodeća mesta na Google-u kupujući određene ključne reči. Plaćate samo kad na vaš oglas neko zaista i klikne, a ne za svaki prikaz oglasa. Ipak, imajte na umu da su neke ključne reči prilično skupe (i više od sto dinara po kliku), a niko vam ne može garantovati da će vam se svaki klik isplatiti. Stoga je i AdWords oglašavanje najbolje prepustiti stručnjacima da ne biste potrošili brdo para za Google oglase, a zauzvrat dobili manje nego što ste uložili.

Izgradnja linkova (Linkbuilding)

Izgradnja linkova ili linkbuilding jedan je od najbržih načina kako biti prvi na Google pretrazi, ili barem među vodećim mestima. Ipak, linkovi koji vode do vas ne mogu se izgraditi trenutno i na veštački način, već je reč o procesu koji uglavnom reflektuje kvalitet i sadržaj vašeg sajta. Postoje modeli izgradnje linkova koji mogu ubrzati taj proces, ali nemojte verovati onima koji vam obećavaju da će vam za neke sitne novce kupiti 300 ili 1000 linkova jer će vas prijaviti na spam direktorijume i link farme pa vam se može dogoditi da budete potpuno izbačeni s Google pretraživanja!

Društvene mreže

Društvene mreže kao što su Facebook, Google+, Twitter i druge mogu imati veliku ulogu u promociji vašeg sajta i mogu doprineti boljem pozicioniranju, pogotovo ako profile društvenih mreža povežete sa svojim sajtom. Društvene mreže mogu vam poslužiti za deljenje (share) tekstova i članaka, za komentare i angažman korisnika, što je takođe značajan SEO faktor.


Gore opisani postupci su samo neki kojima možete uticati na položaj vašeg sajta u pretraživanju i pokušati biti prvi na Google pretrazi. Ipak, za potpune i sigurne rezultate najbolje da se obratite SEO stručnjaku koji će svoje znanje implementirati u vaš sajt i podignuti vas ako već ne na prvo mesto, onda barem među vodećima u Google pretrazi.

Leave a reply